Help! Hepatitis B!

Heb ik nu je aandacht? mooi ! Want dit is namelijk niet hetzelfde als een verkoudheidje, of een griepje. Het is mogelijk om je te vaccineren, en dat is juist wat ik gedaan heb. Lees je mee?

Dit keer een serieuze blog. Afgelopen vrijdag ben ik voor de laatste keer in het Streekziekenhuis te Winterswijk geweest voor het bloedprikken. Ik heb hiervoor 3 keer een vaccinatie gehad. Ik wilde jullie graag vertellen waarom ik dit gedaan heb en wat het nou eigenlijk is!

Wat is het en wat doet het?

Hepatitis B is een ontsteking aan de lever die ontstaat door het virus Hepatitis B. Je kan het krijgen door; seksueel contact, bloed contact of al bij de geboorte.

Het hepatitis B-virus veroorzaakt een acute leverinfectie.

 

Verschijnselen

Moeheid, gebrekkige eetlust, spier- en gewrichtspijnen, koorts, geelzucht (verkleuren van huid, oogwit, ontlasting en urine) en soms jeuk zijn dé verschijnselen van Hepatitis B.

De meeste mensen krijgen helemaal geen ziekteverschijnselen. Echter van alle volwassenen met acute hepatitis geneest bijna 95%.  Bij een deel van de mensen blijft de infectie bestaan en gaat deze over in een chronische infectie.

a0fa1a6f0cb96ba1e582c184618cd213.jpg

Vaccinatie

Doordat ik de opleiding Helpende Zorg en Welzijn doe, heb ik van het Rijksinstituut voor volksgezondheid  en via school de vaccinatie gekregen. Mensen die in de zorg werken hebben dus ook zo goed als allemaal deze vaccin gehad. Het is ontzettend belangrijk i.v.m. bloedcontact die je hebt met je bewoners/patiënten.

 

Ik ben ontzettend blij dat ik deze kans gekregen heb om de vaccin te mogen halen, omdat dit onderdeel is van mij opleiding en het je toch weer een stapje dichterbij zet.

Eerlijk gezegd heeft het me wel wat stress en tijd gegeven omdat ik in dit geval elke keer 2,5 uur heb moeten reizen om alleen even een prikje te halen. Maar we weten waar we het voor doen !

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.