Dat wat het hoofd niet onthoud, onthoud het hart.

Hoe doe je dat? De zorg over iemand overdragen aan anderen. Hoe zorg je ervoor dat mensen nog een goed leven hebben, wanneer zij te horen hebben gekregen: mw/Mn u heeft Alzheimer, u kunt niet meer voor uzelf zorgen en over uzelf beslissen.

Hoe doe je dat?

Alzheimer Nederland

De stichting Alzheimer Nederland zet zich in voor mensen met dementie en hun dierbaren. Zij doen hun best om ervoor te zorgen dat deze groepen mensen een betere kwaliteit van leven hebben. Alzheimer Nederland wilt dementie voorkomen of genezen maar tot die tijd de levenskwaliteit verbeteren.

Opa, ik ben hier!

Je bent veranderd. Je bent een weduwnaar en alleen. We proberen zoveel mogelijk bij je te zijn maar toch blijf je alleen. Het is zondag en dat is eigenlijk de vaste dag dat we altijd bij je langskomen want je woont nog in het ouderlijk huis. Ik geef je een kus, je kijkt me verbaast aan en je zegt: deerntje je word dikker. Haha ik kon het hebben want dit ben jij. Eventjes vergeten we dat het niet is zoals het altijd is geweest.

Langzamerhand takel je af. Je zit vaker alleen, je word steeds vergeetachtiger en de leukemie eist zijn tol. We beseffen dat je niet zult overlijden aan dementie maar aan de gevolgen ervan. Je komt in Varsseveld terecht, eerst nog je eigen plekje. Kleine woning, gelijkvloers, wel een keuken maar zonder gas. Maar dit hou je ook niet vol.

En dan de Bettenkamp, Azora. Je laatste periode breng je hier door.

Je kamer is leeg, het voelt leeg. Vroeger wanneer je bezoek had dan voelde mensen de warmte en de huiselijke sfeer. Nu is het puur een koude kille kamer met een bed, eettafel setje, een televisie, een kastje en meer niet. De warmte en de sfeer is er niet meer net als jij. Je bent er wel maar van binnen niet meer. Je geeft zelf aan dat er iets is en je weet niet wat. Je weet niet wat je denkt, wat je zegt of wat je wil.

In je vensterbank staat een rijtje met foto’s, je herkent je zoons en je kleindochters. Een glimlach verschijnt en even een moment denk ik ja, hij weet het nog tot dat je vraagt; wie zijn het ? Ze zien er zo lief uit. Wat zeg je dan? Opa, dat zijn wij dat weetje toch? Of zeg dat je ze niet herkent zo jong?

Op dit moment ben ik bijna 13, je weet wie ik ben wanneer ik je in je ogen aankijk. We komen nu allemaal bij het moment aan dat we realiseren dat jij geen kwaliteit van leven meer hebt. Je krijgt morfine tegen de pijn. Elke dag word dit opgehoogd, omdat jou pijn ondraaglijk word. Je had al dood moeten zijn.. zo hoog was op dit moment de morfine. Je lichaam verzet zich zo erg dat jij in leven blijft.

Op 06.08.2011 veranderde dit. Je voelde niks meer. Je gaf jezelf over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.